Skip to Content Skip to Navigation

Klatrer på jobb og i fritiden

Klatrer på jobb og i fritiden

Audun Sandvik har gjennomført tilkomstteknikk (TT) kurs nivå 2 og er en aktiv klatrer både på jobb og i fritiden. Han har alltid hatt interesse for klatring, men det var først etter å ha valgt dette som karrierevei at interessen økte for å drive med dette også på fritiden. Han har jobbet i Beerenberg i flere år og utfører oppdrag på de fleste landanlegg og plattformer.

Hvorfor har du valgt dette yrket?
Jeg ønsket en jobb med utfordringer og et godt arbeidsmiljø. Jeg var i utgangspunktet glad i å klatre og holdt litt på med dette før jeg tok mitt første TT kurs i Beerenberg. Jeg har etter hvert fått opplæring i mange nye ergonomiske stillinger og forbedring av teknikker som har bidratt til at jeg har blitt en mer aktiv klatrer også på fritiden.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
I min verden er det veldig variabelt hvor jeg utfører arbeid, og jeg er stort sett på en ny lokasjon med nye oppdrag hver gang. Det betyr at jeg får reist til mange ulike steder og treffer nye folk eller hilser på gamle kjente, noe som er veldig hyggelig.
Vi bruker tilkomstteknikk som arbeidsverktøy for å komme frem til steder der det er smalt, trangt, høyt og som ikke muliggjør stillas. Jeg tilhører alltid et lag og vi utfører blant annet stillasarbeid, sandblåsing, maling, kapsling, mekanisk arbeid eller andre oppgaver innenfor våre disipliner. Et oppdrag kan være på mindre plasser som boretårn, under plattformen, inni moduler, nede i skaftene eller crackeren på et landanlegg. Neste tur kan være på et stort område der det for eksempel skal bygges et hengestillas under en plattform eller utføres rigging av rør og større ventiler, alt på steder med vanskelig tilkomst.
Hver dag byr på nye utfordringer og ingen dag er lik den forrige. Selv om operasjonen er kjent vil det alltid være nye utfordringer som må løses.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
Det er helt klart en fordel om man er i litt god fysisk form. I tillegg må du trives med å være fleksibel både når det gjelder arbeidssted og oppgaver.
Sikkerhet er det aller viktigste vi holder på med, noe som er en trygghet for alle som vurderer dette som yrke. I en del tilfeller jobber vi under plattformen og da er det kun sjøen som er under oss. Dette kan virke skremmende, men vi har så sikre systemer at det er aldri noen fare. Du må bare sørge for at hodet er på plass og vite at det er trygt. Når du klarer å slappe av og finne roen er det bare gøy.

Hvem passe dette yrket for?
Jeg mener at hvem som helst kan jobbe i dette yrket. Alle personer har til en viss grad høydeskrekk, det er noe som sitter i oss alle. Men med god veiledning og grundig trening er det er fullt mulig å komme over skrekken. Man må tillate seg å være tålmodig og bruke mye tid til å trene på å være i høyden. Slik innarbeider man bedre teknikk, større ro og man blir gradvis tryggere.

Ofte er tilfellet at vi kommer i utfordrende situasjoner ved at tilstanden på stedet er annerledes enn antatt. Slik sett er det en fordel om man er litt praktisk anlagt, tør å utfordre seg selv og har evnen til å tenke kreativt og se et eller to skritt fremover for å finne gode løsninger.

Hva liker du minst med dette yrket?
Dersom jeg må nevne noe er det eneste jeg kan komme på er de gangene det blåser eller regner som verst, da kan det i lengden bli litt slitsomt for kroppen og hodet. Men gode klær og god beskyttelse løser mye, så stort sett går det greit.

Er det muligheter innenfor yrket?
Det er tre ulike nivåer i tilkomstteknikk. Man starter på første nivå der man lærer seg å bli trygg i tau og får inn gode teknikker. Allerede på nivå to kan man i praksis utføre det meste innen faget og utføre enkelte lederoppgaver.
Det er også mulig å jobbe et år som assistent sikringsleder før man på nivå tre kan bli tatt opp som sikringsleder, dersom man er egnet til dette. Som sikringsleder får man lederkompetanse, noe som helt klart er et pluss.

En stor mulighet ved å bli tilkomsttekniker er at en får være en del av er et veldig godt miljø i Beerenberg!

Beerenberg er på jakt etter nye medarbeidere og dersom DU går rundt med en drøm å å bli sikringsleder eller tilkomsttekniker kan du søke her
https://www.beerenberg.com/Karriere/Ledige-stillinger#188352

Tilkomstteknikk:.
Metoden er definert i en egen standard hos Standard Norge (NS 9600) som stiller krav til opplæring og utførelse.

Beerenberg var det første selskapet som ble sertifisert som utførende virksomhet og opplæringsvirksomhet etter denne standarden, og har i dag et erfarent og anerkjent fagmiljø med kontinuerlig fokus på HMSK og innovative løsninger. Selskapet har over 100 sertifiserte tilkomstteknikere fordelt på alle nivåer, og stadig flere er på kurs i klatrelokalet på Kokstad.

Back to top