Skip to Content Skip to Navigation

Går direkte fra lærling til formann

- Jeg synes det har vært utrolig artig å være lærling og jeg har blitt tatt veldig godt imot av alle kollegaer, sier Hedda Mathilde Hollen.    

I februar bestod Hedda fagprøven innen isolering med glans, etter at hun har vært lærling i Beerenberg i tre år. I denne perioden har hun jobbet på Nyhamna, Statfjord C og nå på Tjeldbergodden. Hedda Mathilde Hollen har bidratt på en så god måte at selskapet allerede har tilbudt henne jobb som formann på Tjeldbergodden.  
- Det blir selvfølgelig en stor overgang. Som lærling har du alltid en fadder å lene deg på. Som formann må jeg være selvstendig og ta egne avgjørelser. Samtidig tenker jeg på dette som en gøy utfordring, sier hun.  

 
Hva er de viktigste oppgavene i jobben din? 
Når jeg har vært lærling har jo jobben min vært både å lære alt innen isolering og oppmåling i tillegg til å lage deler på prefab (prefabrikasjonsverkstedet). Isolering er et stort fagfelt, og det er viktig å ha god oversikt over de ulike isolasjonsklassene. For man bruker ulike isolasjonsklasser fra plass til plass eller installasjon, ut fra hva det er som faktisk isoleres og hvilke forhold det er. Offshore kan det dermed være annerledes enn på et onshoreanlegg slik for eksempel Tjeldbergodden er.   

En viktig del av fagprøven er dessuten å fremstille ulike deler i prefaben. Det er både kapslingsdeler og hele isoleringskasser. I dag kommer mer og mer ferdigprodusert, og da jeg var på Nyhamna og offshore var det en utfordring å få nok å arbeide med på prefaben. Her på Tjeldbergodden har vi et eget verksted og vi lager mye selv, så det siste året har jeg fått god trening på dette.  

 
Hva er en typisk dag på jobb?
Vi jobber i to-ukers skift, altså at vi jobber 13 dager sammenhengende fra 7 om morgenen til 7 om kvelden, og deretter har vi fri i 15 dager. Innenfor arbeidsperioden på to uker har vi en plan om alt vi skal igjennom, som igjen er delt inn i dagsplaner. Etter morgenmøte er det bare å gå ut og kjøre på - produsere sikkert, effektivt og feilfritt. Det er egentlig så enkelt som det.  

 
Nå som jeg skal over til formann, så blir det litt mer kontorarbeid. Lære meg datasystemene for både registrering og planlegging av arbeid. Så skal jeg også jobbe for å være en bra leder, som jeg håper at jeg får til.  

 
Hvilke utfordringer møter du?
Når vi skal isolere, så støter vi ofte på mange trange plasser. Der er det ikke alltid like enkelt å få på isolasjon og kapslinger. Da må du være kreativ og komme på gode ideer. Dette er noe som gjør jobben ekstra interessant. Jeg mener det bare er sunt å stoppe opp og tenke litt. Klarer du å løse utfordringen, så får du dessuten en veldig god mestringsfølelse.  

 
Kan du beskrive din drømmedag på jobb?
Det er en dag når alle jobbene går som planlagt. Samtidig er det godt vær og god stemning i arbeidsgruppen. Da koser jeg meg.  

 

Hvorfor tror du det ble akkurat denne jobben?
Jeg liker å være mye ute i bevegelse og bruke kroppen, og derfor ønsket jeg et praktisk yrke. Jeg tok linjen teknisk industriell produksjon på Romsdals videregående skole i Molde, og så at Beerenberg søkte isolasjonslærlinger.  

På skolen lærte jeg ingen ting om isolering, så jeg visste egentlig ikke hva denne jobben gikk ut på. Samtidig er jeg en person som liker en utfordring og ikke er avhengig av å velge akkurat likt som andre – noe jeg absolutt ikke har angret på.  

Jeg anbefaler andre å bli lærling - og i vår bransje. Det er ingen tvil om at vi trenger mye folk, så arbeid får du. Og det er mange artige arbeidsoppgaver for en som liker en praktisk jobb. Jeg opplever at en del misforstår, og tror at man må velge en teoretisk utdanning for å ha en sikker jobb. Min oppfordring er å velge det du har lyst til – noe jeg er glad for at jeg gjorde.  

Back to top